+381 (0)64 37 57 891

MA, CARSKA! by Hiking tour Serbia

Tip: Višednevna tura
Datum polaska: 30.04.2024.
Vreme polaska: 20:30h
Dužina trajanja: 4 dan(a)
Mesto polaska: Novi Sad, Beograd
Odredište: Makarska
Kotizacija: 139 eur

ŠTA PLANIRAMO?

 

Makarska, Dalmacija… Već sam pomen ovih reči rasplamsava maštu… Malo je stvari koje prijaju telu kao prolećni hajk obalom mora uz dobro poznati miris četinara na suncu… Ostaje da to još posolimo sa po nekim vodopadom i jezercetom i prvomajski specijal je spreman!

 

UKRATKO

 

 

MA, CARSKA!

 

DATUM: 30.04.2024 - 05.05.2024.

 

‼️PRIJAVE DO 22.04.2024.‼️

 

KOTIZACIJA: 139e (UKLJUČENO: prevoz, 3x noćenja u Makarskoj, organizacija, 2 hajka)

 

SMEŠTAJ:

APARTMENTS RAVLIĆ

APARTMENTS ANA

Apartmani Marko: www.makarska-online.net/marko 

APARTMAN I SOBE MILA

Apartmani Lada: www.makarska-online.net/lada_seaview

 

 

KOJI JE PROGRAM?

 

 

30.04-01.05.2024. NOVI SAD – BEOGRAD – BUNSKI KANAL – POČITELJ – PARK–ŠUMA OSEJAVA

 

DUŽINA RUTE: 8km

VISINSKA RAZLIKA: 200m

TEŽINA: LAKA

 

Polazak 30.04.2024. iz NOVOG SADA oko 20:30 i iz BEOGRADA oko 21:45. Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka MAKARSKOJ uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.

 

U jutarnjim časovima pristižemo na mesto gde se Neretva i Buna spajaju i formiraju čuveni BUNSKI KANAL, mesto gde se na desetine vodopada sliva preko stena i predstavlja predivnu igru vode i kamena.Potom nastavljamo još malo i pravimo jutarnju pauzu u živopisnom POČITELJU koji još od srednjeg veka čuva ulaz u donju Neretvu i pleni  posetitelje svojim uzanim  sokacima.

Sledi vožnja do Makarske i lagani hedonistički hajk kroz PARK-ŠUMU OSEJAVA. Imaćemo priliku da pratimo krševite stene koje na dramatičan način ulaze u plavi Jadran. Na nekoliko mesta nas očekuje predivan pogled ka čuvenoj Makarskoj rivijeri. Ne bi to bio potpun hajk da ne posetimo i nekoliko divljih uvala i plažica i tamo malo ćućnemo noge i kontempliramo na milom majskom suncu.

Nakon hajka sledi odlazak do smeštaja i zasluženi odmor ostatak dana...

 

 

02.05.2024. MAKARSKA – BRELA – NEVISTINA STINA – PL SKLONIŠTE PAKLINE – BIOKOVSKO OKO – FRANCUSKA CESTA – PLAŽA PUNTA RATA (OPCIONO)

 

DUŽINA RUTE: 12km

VISINSKA RAZLIKA: 850m

TEŽINA: ZAHTEVNA

 

U jutarnjim časovima se vozimo do sela BRELA odakle kreće ovaj veličanstveni hajk po Nacionalnom parku Biokovo. Napravićemo jedan ultimativni krug pun inspirativnih vidikovaca na more i dinaride koji u njega ulaze, proći ćemo i pored par planinskih kamenih crkvica građenih na zanimljivim lokacijama, bacićemo pogled kroz Biokovsko oko, malenu prerast  sa pogledom na more,čak ćemo hoditi i putem koji su Francuzi svojevremeno probijali. Da bismo na kraju završili na plaži zdravo umorni i puni utisaka.

Nakon posete ovim divnim lokalitetima polako se vraćamo nazad u smeštaj.

 

03.05.2024. MAKARSKA – OMIŠ – STARI GRAD (FORTICA) – SVETIŠTE SV. LEOPOLDA MANDIĆA – VIDIKOVAC VIDLICA

 

DUŽINA RUTE: 10km

VISINSKA RAZLIKA: 550M

TEŽINA: SREDNJA

 

U jutarnjim časovima nas očekuje vožnjica do OMIŠA, gradića koji se nalazi na mestu gde reka Cetina uliva u Jadransko more na mestu na kom su planine napravile prirodnu kapiju visine nekoliko stotina metara. Baš ta ˝kapija˝ bila je lokacijski savršena za izgradnju utvrde još od prastarih vremena. Nama je plan naravno da hajkamo do gornje tvrđave koja se nalazi nekih 250 metara iznad nivoa mora, ne bili uživali u pogledu na okolinu i maštarili o tome koliko su se nedodirljivo osećali lokalci čekajući osvajačke brodove. Potom se spuštamo opet do nivoa mora i idemo ka VIDIKOVCU VIDLICA sa kojeg se pruža najbolji pogled na sam kanjon Cetine!

Po završetku hajka ostaje malo vremena za uživanje u Omišu i povratak nazad u smeštaj.

 

04-05.05.2024. MAKARSKA – MODRO I CRVENO JEZERO – VODOPAD KRAVICA - BEOGRAD - NOVI SAD

 

DUŽINA RUTE: 8km

VISINSKA RAZLIKA: 200m

TEŽINA: SREDNJA

 

U jutarnjim časovima pakujemo stvari u autobus i vozimo se do sela Imotski gde nam je priroda spremila jednu baš unikatnu poslasticu.

Proći ćemo jedan kružni hajk oko dva bistra jezera koja se nalaze na izuzetno nedostupnim lokacijama. Prvo, takozvano MODRO je lakše dostupno jer se nalazi u jami dubokoj 100 metara i postoji staza do njega, dok drugo CRVENO je nestvaran fenomen jer se nalazi u 200 metara dubokoj jami okruženoj vertikalnim liticama. Veruje se da je nekada predstavljalo podzemno jezero, međutim krov pećine u kojoj se nalazilo se obrušio i formirao ovaj prirodni spektakl. Godinama u nazad profesionalni ronioci pokušavaju da procene dubinu ovog jezera ali nažalost ni jedan od njih nije imao uspeha.

Sledi kratka vožnja do VODOPADA KRAVICA gde nas očekuje uživanje u bistroj nabujaloj vodi, kao i pauza za ručak, nakon koje ćemo se u ranim jutarnjim časovima vratiti za BEOGRAD I NOVI SAD.

 

 

 

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

 

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

 

VAŽNE NAPOMENE!!!

 

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HTS (MB:28748817) (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2024. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a

-Kotizacija: 4600rsd (Prevoz i smeštaj, ide na račun udruženja prilikom prijave) i 100e (Daje se u toku puta za troškove ulaznica, parkinge, putarine)

- U kotizaciju NISU UKLJUČENI izleti  02.05. BIOKOVO HAJK (15e po osobi) , kao i 03.05. OMIŠ (20e po osobi, sa ukuljučenom ulaznicom u gornju tvrđavu)

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, a samim tim ni povrat novca, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja shodno čl.86. st 3 zakona o turizmu

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right