+381 (0)64 37 57 891

CG DUR by Hiking tour Serbia

Tip: Višednevna tura
Datum polaska: 26.07.2024.
Vreme polaska: 22:00h
Dužina trajanja: 2 dan(a)
Mesto polaska: Novi Sad, Beograd
Odredište: Durmitor
Kotizacija: 10 000 RSD

ŠTA PLANIRAMO?

Leto je pravo vreme za naše lepe Dinaride, polja su puna raznog šarenog cveća, temperatura je savršena, a prostranstva kad se izdignete na preko 2000 metara ostavljaju bez daha.... Jednu planinu nazivaju krunom Dinarida, ova planina ima kažu 17 ledničkih jezera i vrhove razne od onih opasnih i krševitih, do onih laganih i pristupačnih... Da, pogodili ste! Vodimo vas na Durmitor!

UKRATKO

CG DUR

DATUM: 26- 29.07.2024.

!!! PRIJAVE DO 22.07.2024.!!!

KOTIZACIJA: 10.000 RSD (UKLJUČENO: prevoz,1x noćenje u Žabljaku ili okolini, organizacija, vođenje)

 

KOJI JE PROGRAM?

 

26-27.07.2024. NOVI SAD – BEOGRAD – CRNO JEZERO – JABLAN JEZERO

DUŽINA RUTE: 11km

VISINSKA RAZLIKA: 500m

TEŽINA: SREDNJA

Polazak 26.07. iz NOVOG SADA I BEOGRADA negde u večernjim časovima (Tačno vreme i mesto javljamo par dana pred put) i lagana vožnja ka Crnoj Gori.

U ranim jutarnjim časovima pristižemo do Durmitora. Odmah po dolasku krećemo sa jednim laganim šumskim hajkom u toku kog ćemo imati prilike da posetimo da predivna lednička jezera. Prvo na koje ćemo naići zove se Crno i njegova lokacija ga čini unikatnim. Lepo je ograđeno četinarskom šumom dok se iznad njega dramatično izdiže vrh Mali Međed jedan od najnepristupačnijih među Durmitorskim goletima.

Nastavljamo kroz gustu stoletnu šumu udišući filtrirani visokogorski vazduh i slušajući cvrkut ptica, laganim korakom uz blagi uspon dolazimo do Jezera Jablan koje je savršeno skriveno na visini od preko 1800m, kristalno smagardne vode okruženo prastarom borovom šumom. Melem za oči i dušu.

Sledi spust nazad i odlazak do smeštaja na zaslužen odmor...

 

28-29.07.2024. ŽABLJAK – PRUTAŠ – ŠKRČKO JEZERO – BEOGRAD – NOVI SAD

DUŽINA RUTE: 14km

VISINSKA RAZLIKA: 850m

TEŽINA: ZAHTEVNA

 

U jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i vozimo se malom deonicom čuvenog durmitorskog prstena, koji važi za najlepši put u Crnoj Gori. Dolazimo do podnožja vrha Prutaš jedinstvenog po tome što se jasno vide slojevi zemlje naslagani vekovima. Samo stajanje ispod ovog gorostasa u čoveku budi sva čula.

Krećemo sa usponom, malo po malo pogled se otvara, a ima bogami i šta da se vidi! Oko nas puca pogled na Bobotov kuk i njegov greben, a odmah ispod u srcu planine čeka nas Škrčko jezero!

Sledi spust u srce Durmitora! Uživanje na Škrčkom jezeru i u njegovoj staklenoj provednoj vodi... Meditacija ispod najvišeg vrha Durmitora... Zaista jedinstveno mesto na planeti...

Punih baterija nastavljamo dalje, biće tu još malo uspona, ništa strašno, pa preko prevoja i pored Zelenog vira se spuštamo do Sedla gde nas čeka autobus. Pogledi nestvarni u svakom trenutku, mi manji nego ikad, duše spojene sa planinom... Biće to iskustvo za pamćenje...

Po povratku u autobus  idemo do Žabljaka na pauzu za ručak, pa krećemo nazad ka Srbiji gde je planirano da stignemo u ranim jutarnjim časovima narednog dana...

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

- Kupaći, peškir, papuče

 

VAŽNE NAPOMENE!!!

 

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HTS (MB:28748817) (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2024. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a

-Kotizacija: 4200rsd (prevoz, ide na račun udruženja prilikom prijave) i 50e (Daje se u toku puta za troškove smeštaja, parkinga i putarine)

- U sklopu kotizacije nije uračunata ulaznica za NP Durmitor po ceni od 5e

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, a samim tim ni povrat novca, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja shodno čl.86. st 3 zakona o turizmu

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

 

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right