+381 (0)64 37 57 891

54. dečija šetnja HOP ONO, HOP OVO by Hiking Kids

Tip: Dečiji program
Datum polaska: 26.05.2024.
Vreme polaska: 10:00h
Dužina trajanja: 1 dan(a)
Mesto polaska: Manastir Novo Hopovo
Odredište: Fruška gora
Kotizacija: Donacije/donation

ŠTA PLANIRAMO?

Od Novog do Starog Hopova, malo po putu, malo kroz njive i voćnjake, a malo i kroz šumu. U blizini Starog Hopova, nalazi se malena i ne tako stroga pećina, nekadašnji rudnik, Beli kop, a nedaleko su i dva izvora, što vode, što života...

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR NOVO HOPOVO - MANASTIR STARO HOPOVO - BELI KOP - MANASTIRSKI IZVOR - SUMPORNI IZVOR - MANASTIR NOVO HOPOVO

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK OD MANASTIRA NOVO HOPOVO U NEDELJU 26.05. U 10H.

TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
Manastir Novo Hopovo

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo obilaskom MANASTIRA NOVO HOPOVO. Mesto u kome se Dositej Obradović zamonašio i školovao pre odlaska u Beč. Objašnjavamo razlike između ikone i freske, kako se postaje svetac, šta su to mošti...

Nakon posete manastiru, preko poljana i livada šetamo 2.4 km ka njegovom starijem bratu, simpatičnom manastiru STARO HOPOVO. Čućemo priče o monaškom načinu života i funkcionisanju manastira.

Posle kratke pauze, obilazimo malenu pećinu, jedan od mnogih nekadašnjih kamenoloma Fruške gore BELI KOP, koji se nalazi nadomak samog manastira.

Odmah ćemo nastaviti ka MANASTIRSKOM IZVORU gde ćemo se moći osvežiti prečistom vodom i posetiti SUMPORNI IZVOR koji se nalazi veoma blizu ovog prvog. Upoređujemo vodu i objašnjavamo zašto druga miriše na kuvana jaja.

Nakon ovoga, vraćamo se istom stazom u dužini od oko 2.5 km natrag ka Novom Hopovu, gde ćemo završiti šetnju.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Totalna dužina rute je oko 5 km i biće nam potrebno oko 3 sata sa nekoliko usputnih pauza. Maršruta je savršena kako za decu, tako za apsolutne početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?

- Ako idete sopstvenim prevozom iz pravca Novog Sada potrebno je da pređete most Slobode i pratite put do kraja, sve do raskrsnice na kojoj je potrebno da skrenete desno. Nakon ovoga, put vas vodi preko Iriškog venca sve do mesta gde se odvajate levo ka manastiru Novo hopovo.

- Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu

- Minimalno 1l vode po osobi.

- Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.

- Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće...

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.

- Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.

- Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.

- Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.

- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.

- VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

- Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right