+381 (0)64 37 57 891

161. pešačka tura ZMAJEVO GNEZDO by Hiking tour Serbia

Tip: Jednodnevna ture
Datum polaska: 24.02.2024.
Vreme polaska: 09:00h
Dužina trajanja: 1 dan(a)
Mesto polaska: Rakovački manastir
Odredište: Fruška gora
Kotizacija: Donacije/donation

ŠTA PLANIRAMO?

Šumski hedonizam naš je cilj. Uživati u čarima Fruške gore i upoznati njene skrivene dragulje. Pobeći od gradske buke, udahniti vazduh i poslušati cvrkut ptica

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR RAKOVAC - BELI MAJDAN - RAKOVAČKI KAMENOLOM - ZMAJEVAC - MALI GRADAC - PODNOŽJE VRATA RAJA - MANASTIR RAKOVAC

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK U SUBOTU 24.02.2024. U 09:00h ISPRED MANASTIRA RAKOVAC
KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Nakon okupljanja i uvodne reči uputićemo se ka BELOM MAJDANU, nekadašnjem kamenolomu do kojeg nas očekuje kraći uspon... prilika da se razdrmamo, zagrejemo i spremimo za nastavak naše akcije gde moramo savladati deonicu verovatno najtežu čitave šetnje. Uspon nas vodi ka popularnom izletištu ZMAJEVAC. Šetaćemo šumskom stazom koju će u momentu preseći prostranstvo praznine RAKOVAČKOG KAMENOLOMA, danas ogromne čistine sa par manjih objekata od kojih neki datiraju iz vremena partizana i njihovih borbi.

Nakon ZMAJEVCA i kraće deonice asfaltnog puta, vraćamo se ponovo na šumsku stazu koja će nas odvesti do skrivenog neimenovanog izletišta sa lepim vidikovcem gde ćemo napraviti pauzu i uživati u prirodi oko nas. Upravo je ovo mesto, ušuškano poput ptičijeg gnezda, inspirisalo naziv šetnje, a videćemo kakav će utisak ostaviti na vas.

Šuma je ono što nas odmara, te ćemo joj se brzo vratiti nakon gnezdane pauze i upustiti se u spust ka MALOM POTOKU, deo Fruškaća poznat pod nazivom PODNOŽJE VRATA RAJA. Šumski kutak koji sunčanim danom opija zracima svojim koji se probijaju kroz krošnje i lišće prelepe šume koja se ovde nalazi. Kraći deo spusta je izuzetno strm ali laganim i sitnim korakom učinićemo ga adrenalin zabavicom koja će začiniti ovu akciju.

Nastavak šetnje će nas dovesti nazad u RAKOVAC gde će prve vikendice i kućice najaviti napuštanje divne prirode i kraj naše šetnje koju završavamo na mestu gde smo i počeli.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Totalna dužina šetnje je oko 9km, što je čini odličnom za rekreativce i početnike spremne na izazov. Pretpostavljamo da će šetnja trajati oko 4h

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

- Sopstvenim prevozom, iz Novog Sada, potrebno je da prođete Sremsku Kamenicu i nastavite pravo do skretanja za Rakovac. Nakon skretanja, očekuje vas još nekoliko minuta vožnje do manastira Rakovac i mesta gde naša šetnja počinje.

- Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO NA PEŠAČENJE?

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu

- Minimalno 1l vode, a obično i više

- Udobne i jake patike za šetnju

- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno

- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.

- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.

- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right