+381 (0)64 37 57 891

159. pešačka tura LEDINAČKI KRAS by Hiking Tour Serbia

Tip: Jednodnevna ture
Datum polaska: 21.01.2024.
Vreme polaska: 09:00h
Dužina trajanja: 1 dan(a)
Mesto polaska: Izvor Zvečan. Ledinci
Odredište: Fruška gora
Kotizacija: Donacije/donation
ŠTA PLANIRAMO?
Predivna šetnja, neponovljivo Ledinačko jezero u svoj svojoj lepoti pod nama. Šetnja u poznato opuštenoj atmosferi, uz osmeh, a kako drugačije? Nema kupanja, ali srećom, posmatranje nije zabranjeno.
ŠTA OBILAZIMO?
IZVOR ZVEČAN – SPOMENIK IVANU STAMBOLIĆU – ZMAJEVAC – VIDIKOVAC VRDNIČKA KULA – LEDINAČKO JEZERO
KADA KREĆEMO?
OKUPLJANJE I POLAZAK KOD IZVORA ZVEČAN U NEDELJU, 21.01.2024. U 09:00 H.
LOKACIJA POČETNE TAČKE:
Izvor Zvečan
 
KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?
Polazak od izvora Zvečan. Nalazi se na 850 metara od okretnice busa broj 76 u Ledincima. Krećemo sa otprilike 3 km dugom šetnjom, većim delom uzbrdo do grebena planine (partizanskog puta) i SPOMENIKA IVANU STAMBOLIĆU, slušamo o tužnoj životnoj priči ovog političara kao i političkim kontraverzama toga perioda.
Grebenskim putem nastavljano laganu šetnju još oko 1.5 km po uglavnom ravnom terenu do vidikovca ZMAJEVAC, na kom je izrađen najveci ZIP LINE u Srbiji, a i pruža se odličan POGLED NA VRDNIČKU KULU koja vuče korene još od doba Rimljana, a obnavljana je više puta u narednim vekovima, poslednji put za vreme Turaka.
Posle ovoga ide 3.4 km duge šetnje uglavnom po ravnom, po grebenskom putu, nakon čega imamo jedan kraći uspon i nizbrdice do kraja.
Tada dolazimo do prvog i najvišeg vidikovca LEDINAČKOG JEZERA, jedne od najpoznatijih i najlepših znamenitosti Fruške Gore. Impozantne je dubine od 80ak metara, a nastalo je tako što se kamenolom napunio vodom. nakon ovog, pred nama je još nekoliko vidikovaca od kojih je svaki na nižoj visini i samim tim bliži jezeru. Do kraja staze ostaje još nekih 1.2 km konstantnog spusta.
KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?
Dužina projektovane putanje je oko 9 km s tim da je dobar deo po grebenu koji je dosta pitom. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 4 i 5 sati pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih stajanja na lokalitetima uz priču vodiča, što ovu rutu čini odličnom za rekreativce i početnike koji su spremni na izazov.
KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?
- Izvor Zvečan, nalazi se u Ledincima, do kojih možete doći autobusom 76, kreće sa železničke, ide preko Bulevara oslobođenja do Mosta slobode. Nakon izlaska na poslednjoj stanici čeka vas 10 ak do 15 minuta šetnje do Zvečana, oko 1km.
- Ako dolazite autom, možete prići do samog izvora i parkirati se u blizini. Do Ledinaca ćete najbrže stići ako krenete od Kamenice ka Beočinu i odvojite se ka Ledincima nakon nekih 5 minuta vožnje. Prolazite Nove Ledince, ulazite u Stare Ledince i dalje nastavljate samo pravo do izvora.
- Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.
ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!
- Minimalno 1l vode, a obično i više.
- Udobne i jake patike za šetnju.
- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u našim šetnjama smete pojesti bez griže savesti.
- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
- Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka.
VAŽNE NAPOMENE!!!
-POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu, RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik).
- Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉
PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right