+381 (0)64 37 57 891

ŠTA PLANIRAMO?

Ovaj put nas čeka jedan bajkoviti alpski hajk! Naš domaćin biće jezero Halštat, koje je kažu da svoju pravu idilu pokazuje tek u zimu, kada se brda zabele, a ulice dobiju dodatnu notu šarenila!

UKRATKO

HAJKŠTAT ADVENTČR

DATUM: 15.-17.12.2023.

‼️ PRIJAVE DO 11.12. ‼️

KOTIZACIJA: 70e (UKLJUČUJE: prevoz, vođenje, organizaciju)

 

KOJI JE PROGRAM?

BEOGRAD - NOVI SAD - WALDBACHSTRUB VODOPAD - VIDIKOVAC HALLSTATT SKYWALK - VODOPAD MÜLBACH - HALLSTATT

DUŽINA RUTE: 12km
VISINSKA RAZLIKA: 550M
TEŽINA: SREDNJA

Polazak 15.12.2023. iz BEOGRADA u 18:00h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35), iz NOVOG SADA sa stajališta za turističke autobuse na Sentandrejskom putu (ispred nove autobuske, iza Nisove pumpe) u 19:15h , Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka HALŠTATU uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.

U ranim jutarnjim časovima pristižemo do jezera Halštat koje će nas oduševiti svojom alpskom lepotom. Očekuje nas kružni hajk okružen četinarima i izraženim padinama okolnih vrhova.

Videćemo čak i dva vodopada, kao i jednu sjajnu platformu sa koje se pruža pogled na čitavo jezero okruženo okmitim planinama.

Potom lagani spust do malenog grada Halštata koji će nas raspametiti svojim šarenim bojama i toplom atmosferom.
Baš tu ćemo malo da sednem i iskuliramo, možda pojedemo neki od lokalnih specijaliteta, uživamo u svim čarima novogodišnjeg vašara i lagano se vratimo nazad ka Novom Sadu i Beogradu negde u ranim jutarnjim časovima 17.12.2023.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA

-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju prevoz, vođenje i čitavu organizaciju

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja.

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i povrat novca, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

ŠTA PLANIRAMO?
Ovog puta rešili smo da napravimo jednu neobičnu nesebičnu šetnju. Plan je da prođemo skupa jedan ultimativni krug po Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i delom ispod nje! Samo što za razliku od prethodnih šetnji, ovog puta primamo donacije u vidu slatkiša, od kojih ćemo napraviti paketiće za one koji će se tome posebno obradovati.
ŠTA OBILAZIMO?
SAT - TUNELI - VIDIKOVCI - SAT
KADA KREĆEMO?
OKUPLJANJE I POLAZAK KOD SATA NA TVRĐAVI U NEDELJU 24.12.2023. U 11H
KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?
Šetnju počinjemo ispred jednog od simbola Novog Sada, čuvenog SATA koji već vekovima sa visine pomno prati život novosađana i podseća ih na to da je vreme itekako prolazna stvar.
Nakon kratkog upoznavanja sa istorijom tvrđave, prošetaćemo do akademije umetnosti iza koje se krije ulaz u čuvene petrovaradinske TUNELE. Imaćemo priliku da napravimo jedan kratak krug ovim tajnovitim lavirintima u toku kojeg ćemo barem malo spoznati kompleksnost i genijalnost njihovih graditelja.
Izlaz iz tunela nas očekuje u blizini nekadašnjeg Bastiona i odatle šetamo po bedemima tvrđave uz nestvarne poglede ka Dunavu i Novom Sadu.
KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?
Dužina projektovane putanje je oko 5 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 2 SATA pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih pauza, što ovu rutu čini odličnom za rekreativce i početnike.
ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!
- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
- Minimalno 1l vode, a obično i više
- Udobne i jake patike za šetnju
- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka
VAŽNE NAPOMENE!!!
- BROJ PRIJAVA ZA OVU TURU JE OGRANIČEN, TE VAS S TOGA MOLIMO DA NAM SE JAVITE UKOLIKO STE ZAINTERESOVANI ZA DOLAZAK
-S obzirom da smo jedan deo ture u tunelima, OBAVEZNO ponesite baterijsku lampu, ukoliko neko ima strah od uskih prostora ova tura mu se ne preporučuje.
- Tura se NE PLAĆA, na dobrovoljnoj bazi je, ovog puta skupljamo donacije u vidu slatkiša za dečije paketiće.
- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

Dragi drugari,

sa zadovoljstvom vam predstavljamo inovativnu ideju koja će učiniti planinarenje još pristupačnijim i uzbudljivijim. Spremni smo da promenimo način na koji organizujemo hajking ture i omogućimo vam da uživate u njima na potpuno nov način!

Naša ideja je jednostavna - organizujemo odlazak na hajking ture privatnim vozilima, gde će učesnici deliti troškove puta u skladu sa mestom polaska. Bez obzira da li krećete iz Beograda ili Novog Sada, ova opcija omogućava vam da smanjite troškove prevoza i uživate u druženju.

Najbolje od svega je što će cena hajking ture biti odvojena od troškova prevoza, što znači da ćete moći da prilagodite svoj budžet i odaberete ture koje su vam najprivlačnije. Ovakav koncept omogućava vam da istražujete različite planinske vrhove, predele i staze, u skladu sa vašim interesovanjima i mogućnostima

ŠTA PLANIRAMO?

- Molitva, dve, da se pošalju u etar, sa najpoznatijih vidikovaca koje je ova zemlja u prilici da nam servira.

- Pratnja sve ređih gospodara nebeskih prostranstava, famoznih Beloglavih supova, zaštićenih nebeskih krstarica, nedodirljivih mitskih ptica.

- Isposnica Svetoga Save, sakrivena od sebe same, ušuškana nedaleko od svoga opozita, grada Proklete Jerine, džamija Hisardžik, religijski vrtlog.

UKRATKO

OSMEH OD UHA DO UVCA

DATUM: 11.-12.11.2023.

‼️ PRIJAVE DO 04.11. ‼️

KOTIZACIJA: 4.500 DIN (Uključeno: smeštaj, vodjenje i organizacija) + Troškovi goriva (nisu uključeni)

SMEŠTAJ: VANILLA ROOMS Sjenica

KOJI JE PROGRAM?

11.11.2023. NOVI SAD – BEOGRAD – VIDIKOVAC MOLITVA – SJENICA

DUŽINA RUTE: 10km

VISINSKA RAZLIKA: 400m

TEŽINA: SREDNJA

Polazak iz NOVOG SADA i BEOGRADA u ranim jutarnjim časovima.

Po dolasku do Sjeničkog jezera, krećemo lagano u šetnju iz snova. Teren je konstantno valovit, bez ekstremnih uspona i nizbrdica. Prikradamo se vidikovcima sve vreme se diveći nestvarnoj lepoti uvačkoh meandara. Sve dok nas šetnja ne dovede do neopisivog vidikovca Molitva, gde ćemo se natenane pomoliti ovom prirodnom fenomenu. Na ovome putu očekuje nas nekoliko neopisivih vidikovaca, dok nam na, čini se, nekoliko metara iznad glave lete gospodari neba, Beloglavi supovi.

Nakon ovoga očekuje nas očekuje kratka vožnja do Sjenice i relaks uz neki od mnogobrojnih gastronomskih specijaliteta ovih krajeva.

12.11.2023. SJENICA - SLAPOVI SOPOTNICE - MANASTIR MILEŠEVA I HISARDŽIK - BEOGRAD – NOVI SAD

DUŽINA RUTE: 4km + 5km

VISINSKA RAZLIKA: 100m + 200m

TEŽINA: LAKA + SREDNJA

U ranim jutarnjim časovima krećemo sa vožnjom do najlepšeg vodenog spektakla Srbije! Očekuje nas kratak kružni hajk oko slapova Sopotnice gde ćemo imati priliku da se divimo kreativnosti vodenih tokova i prirode u svom punom sjaju!

Potom se vozimo do manastira Mileševa ne bismo li zašli do klisure Mileševke. Popećemo se do neverovatne isposnice koja se nalazi na nekih 100 m iznad reke Mileševke, a u kojoj je po predanju Sveti Sava provodio svoja samovanja. Odavde ističe lekovita voda kojom ćemo se rado osvežiti.

Nakon toga izbijamo do sela Hisardžik gde se nalazi jedna od njastarijih džamija u Srbiji, u kojoj se čuva 400 godina star Kuran, a iznad nje ponosno stoje ostaci srednjevekovnog utvrđenja Mileševac, poznatog i kao Jerinin grad. Pogled sa utvrđenja na klisuru Mileševke ostavlja bez daha. Udahnimo.

Nakon što se napunimo energijom, a zatim odmorimo i ručamo, očekuje nas povratak ka Beogradu i Novom Sadu.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, prilagođena vremenskim uslovima i terenu.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni. Svakako su planinarski štapovi uvek korisni, a ponekad i neophodni.

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA

-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju smeštaj, vođenje i čitavu organizaciju.

- Prevoz NIJE uključen i on se dodatno plaća u zavisnosti od broja učesnika

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati smeštaj ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- U slučaju otkazivanja ili nepojavljivanja povrat novca nije moguć

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

ŠTA PLANIRAMO?

Zima je vreme kuvanog vina, jake hrane, novogodišnjeg šarenila i adventa, a mi volimo avanture i onda smo rešili da spojimo to u jedno i počnemo sa nečim što smo nazvali ADVENTčr! Prvi u nizu biće na jezeru Bled, medju slovenskim Alpima! Bas na dan našeg dolaska trebalo bi biti otvaranje adventa, a o tome koliko dobro čučne kuvano vino posle laganog zimskog hajka ne treba mnogo govoriti! Naravno ne bi bilo zgoreg pojačati ga nekom izvornom kremšnitom!

UKRATKO

KREMŠNIT ADVENTČR

DATUM: 01.12.2023. - 03.12.2023.

‼️ PRIJAVE DO 27.11.2023.‼️

KOTIZACIJA: 65e (prevoz, vodjenje, organizacija)

 

 

KOJI JE PROGRAM?

NOVI SAD - BEOGRAD - BLED - VELIKA I MALA OSOJNICA

DUŽINA RUTE: 9km
VISINSKA RAZLIKA: 200M
TEŽINA: LAKA

Polazak iz BEOGRADA 01.12.2023. sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35) u 23:00h , iz NOVOG SADA u 00:15h sa stajališta za turističke autobuse na Sentandrejskom putu (ispred nove autobuske, iza Nisove pumpe). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Bledu uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.

U jutarnjim časovima pristižemo na jezero BLED i počinjemo sa hajkom . Već od samo starta bićemo opijeni samom lepotom bledskog grada i njegovog stakleno providnog jezera. U početku se penjemo šumskom stazom, koja nas vodi ispod Bledskog zamka, a potom spušta na obalu jezera.

Potom prateći obalu jezera prolazimo pored kajakaškog kluba platformama uz samu vodu, odvajamo se u šumu i krećemo uspon ka VELIKOJ I MALOJ OSOJNICI . Vrhovi sa kojih se pruža savršen pogled na zimsku idilu Bledskog jezera!

Opijeni lepotom spuštamo se opet uz jezero i završavamo krug prateći njegovu obalu.

Ostaje nam samo još da pojedemo jednu čuvenu blejsku kremšnitu, malo prošvrljamo po adventu i krenemo nazad ka Srbiji negde u večernjim časovima. Povratak je planiran u ranim jutarnjim časovima 03.12.

 

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA

-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju prevoz, vođenje i čitavu organizaciju

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja.

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i povrat novca, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

ŠTA PLANIRAMO?

Kako hajk nije samo rekreacija, nego i prostor za druženje, razmenu mišljenja i nove ideje.
Tako smo i mi ovaj put rešili da probudimo svoju kreativnu stranu i da se udružimo sa našom dragom hajkerkom Ivanom i napravimo nešto novo!

Elem, Ivana Pilipović(instagram: ispalo_mi_ime) je mlada novosadska umetnica koja je do sada već organizovala veliki broj zanimljivih radionica namenjenih početnicima i iskusnima i rešila je da nam pokaže kako da kanališemo svoju kreativnost!
A mi… Mi ćemo probati da prikupimo što više inspiracije u toku šetnje kako bismo bili spremni na to!

UKRATKO

IVANA PLATNO BOJIŠE 2

DATUM: 19.11.2023.

‼️ PRIJAVE DO 13.11. ‼️

‼️OGRANIČENO NA SAMO 16 UČESNIKA ‼️

KOTIZACIJA: 3500rsd (UKLJUČUJE: slikarsku radionicu sa Ivanom(namenjena je svakom nevezano za prethodno iskustvo), platno, boje, četkice i ostatak opreme za slikanje, vodjenje i čitavu organizaciju)

 

KOJI JE PROGRAM?

MANASTIR RAVANICA - OSTACI MANASTIRA STARI JAZAK - NADINE KASKADE - MANASTIR RAVANICA - SLIKARSKA RADIONICA SA IVANOM

DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 200M
TEŽINA: LAKA

19.11.2023. U 9h okupljanje na parkingu MANASTIRA RAVANICA u Vrdniku (Tačna lokacija: https://maps.app.goo.gl/rQWXWG3kYeZc1imJ7), potrebno je doći barem 10 minuta ranije na lokaciju. Dolazak SOPSTVENIM prevozom, ukoliko neko nema imaćemo mi verovatno par slobodnih mesta pa ćemo nešto dogovoriti.

Već na samom početku ćemo imati priliku da se upoznamo sa čuvenim manastirom VRDNIČKA RAVANICA, a uskoro i sa njegovim tajnama.

Ubrzo nakon toga sledi jedna poljana sa koje se pruža fantastičan pogled na manastir i čitavo naselje Vrdnik, posle koje staza uplovljava u šumu, a i mi sa njom.

Duboko u šumi nailazimo na ostatke nekada izuzetno bitnog manastira STARI JAZAK. Nažalost od ovog zdanja nije mnogo toga ostalo, ali jeste sasvim dovoljno da nas podseti na njegovo nekadašnje postojanje. Staza nas jedno vreme izvodi iz šume, ali nas ubrzo vraća u još lepšu, u momentu kada stignemo do Srnećeg potoka.

Prateći potok, stižemo do jednog od najlepših i manje poznatih slapova Fruške gore, NADINE KASKADE. Nakon uživanja u šumu potoka kroz gustu šumu, ostaje nam povratak istom trasom do početne tačke.

Po povratku se prebacujemo do planinarskog doma ZMAJEVAC gde ćemo inspirisani hukom vode i gustom netaknutom prirodom imati priliku da prebacimo na platno to što smo do malopre gledali. Naravno uz stručnu pomoć drage nam Ivane!

 

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA

-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju učestvovanje u slikarskoj radionici sa Ivanom(namenjena je svakom nevezano za prethodno iskustvo), platno, boje, četkice i ostatak opreme za slikanje, vodjenje i čitavu organizaciju

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja.

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate povrat novca nije moguć, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

ŠTA PLANIRAMO?

Prastari Dubrovnik, trgovačka meka, zauvek slobodan! Savršeno čuvan od strane jadranskih dinarida koji se okomito spuštaju u lepi plavi Jadran! Baš tu se kriju razne utvrde koje su vekovima služile kao osmatračnice i čuvari ovog inspirativnog grada…

 

UKRATKO

STRADUNIJADA

DATUM: 03.11.2023. - 05.11.2023.

‼️ PRIJAVE DO 28.10.2023.‼️

KOTIZACIJA: 65e (prevoz, vodjenje, organizacija)

 

 

KOJI JE PROGRAM?

03.11.2023. NOVI SAD - BEOGRAD - HAJK DUBROVNIČKIM TVRDJAVAMA - DUBROVNIK

DUŽINA RUTE: 14km
VISINSKA RAZLIKA: 400M
TEŽINA: SREDNJA

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 22:00h , iz BEOGRADA u 23:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Dubrovniku uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.

U jutarnjim časovima pristižemo do okoline Dubrovnika i hajk počinjemo od jednog od najpoznatijih vidikovaca na sam grad i njegovo staro utvrdjeno jezgro.

U nastavku ćemo proći pored nekoliko starih utvrda napravljenih u davna vremena kako bi grad mogao biti zaštićen sa svih strana, a pogled će nam šarati od izvora reke Omble pa sve do otvorenog mora!

Najpoznatije utvrde koje ćemo proći su Strinčjera i Imperial, a pored toga ćemo imati priliku da vidimo i par slabije očuvanih manjih zdanja.

Nakon poslednje i najočuvanije sledi lagani spust ka gradu sa konstantnim pogledom ka moru! A potom uživanje u čarima ovog bajkovitog bisera Jadrana!

U večernjim časovima krećemo nazad ka Srbiji dok je povratak planiran negde u rano jutro 05.11.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA

-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju prevoz, vođenje i čitavu organizaciju

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

-U slučaju otkazivanja ili nepojavljivanja povrat novca nije moguć

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

ŠTA PLANIRAMO?

Idemo u zemlju u kojoj večno sunce sja, da se ogledajmo u bistroj vodi najstarijeg evropskog jezera, oslušnemo šum vodopada, istražimo prebogatu istoriju i pođemo putevima nekadašnjih trgovačkih karavana... Najlepša praznična Ohrideja za sve ljude željne fantastične prirode, domaćinske atmosfere, dobrog zalogaja...

 

UKRATKO

OHRIDEJA

DATUM: 30.12.2023. - 02.01.2024.

KOTIZACIJA: 159e (prevoz, smeštaj, vodjenje, organizacija)

OPCIONO: KRSTARENJE JEZEROM 10€

 

KOJI JE PROGRAM?

30.12.2023. NOVI SAD - BEOGRAD - SVETI JOVAN BIGORSKI - VODOPAD DUF - DEBAR BANJA - OHRID

DUŽINA RUTE: 5km
VISINSKA RAZLIKA: 200M
TEŽINA: LAKA

*PAŽNJA*

Polazak je u noći između 29. i 30. decembra

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 00:00h , iz BEOGRADA u 01:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Nišu i Skoplju, uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.

U ranim jutarnjim časovima stižemo na obale JEZERA MAVROVO, gde planiramo da napravimo jutarnju pauzu za kaficu i lagani relaks posle noćne vožnje.

Potom sledi vožnja do manastira prikovanog uz vertikalnu liticu, poznatog još i kao makedonskog Meteora. MANASTIR SVETOG JOVANA BIGORSKOG je jedno od najsvetijih mesta u Severnoj Makedoniji, čija tradicija je duga 1000 godina. Zanimljivo je to da se među manastirskim relikvijama kriju ostaci krsta na kom je bio razapet Isus.

Nakon kratke vožnje do podnožja sela Rastište i hajk prvobitno asfaltnim putem, a nešto kasnije predivnom šumskom stazom uz pregršt vode oko nas, kao i malih drvenih mostova. Prateći Rastušku rečicu i hučanje vode dolazimo do ogromnog VODOPADA DUF koji sa svojom visinom od 28 metara i izuzetnom snagom svakog posetioca ostavlja bez daha.

U nastavku planiramo da napravimo pauzu u BANJI DEBAR, smeštenoj u udolini između okomitih vrhova, kako bismo se okrepili u termalnoj vodi, ukoliko nam okolnosti dozvole, nakon čega ćemo se uputiti ka OHRIDU.

Večernja meditacija uz pucketanje vatre, miris jezera i zvukove iz prirode, koji garantuju miran san...

31.12.2023. OHRID - MANASTIR SVETA PETKA - SVETA BOGORODICA VELGOŠTI - SVETI NIKOLA - OBILAZAK GRADA OHRIDA - KRSTARENJE JEZEROM (OPCIONO)

DUŽINA RUTE: 6km + 6km
VISINSKA RAZLIKA: 200M + 100m
TEŽINA: LAKA + LAKA

Jutro počinjemo vožnjom do manastira SVETE PETKE u selu Velgošti. Odmah na početku će nas sveta Petka opiti svojom lepotom, kao i terasom se predivnim pogledom ka jezeru i gradu.

Šetnju nastavljamo kroz šumu sa povremeni pogledom ka jezeru, sve dok ne izbijemo na kanjon Čardačnice. Staza nas vodi kroz sam kanjon, a na jednom od uzvišenja nas poput malene utvrde čeka crkva SVETE BOGORODICE.

Nastavljamo dalje uz rečicu, sve dok ne izbijemo do crkve posvećene SVETOM NIKOLI odakle se takođe pruža odličan pogled ka jezeru.

Nakon spusta se vozimo do Ohrida, gde nas očekuje OBILAZAK GRADA u toku kog ćemo videti sve najlepše što isti ima da ponudi. Proći ćemo pored Svete Sofije, potom platformama ka Jovanu Kaneo, preko zimzelenog parka do skrovitih plaža, ne bismo li kasnije prošli Plaošnik, Tvrđavu, amfiteatar i završili u glavnoj šetačkoj zoni.

Oni koji budu želeli imaće priliku da za kraj ovog divnog dana obave OPCIONO KRSTARENJE jezerom i upiju svu lepotu njegove providne vode, ozare lica martovskim suncem i napoje oči lepotom, kako ovog grada, tako i okolnih planina.

Ostaje još samo da dočekamo novu godinu kako valja…

01.01.2024. OHRID - VELESTOVO - JELENSKI VRH - BILJANINI IZVORI - SVETI NAUM

DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 400M
TEŽINA: SREDNJA

U jutarnjim časovima očekuje nas kratka vožnja ka selu VELESTOVO. Već od samog početka bićemo omađijani pogledom ka jezeru i ta opijenost će nas pratiti tokom čitave staze, a krešendo se dešava na samom JELENSKOM VRHU, ka kome smo se uputili.

Posle spusta pravimo kratku pauzu kod BILJANINIH IZVORA, nadaleko poznatih iz stare narodne pesme koje ćemo se podsetiti u jednom neobaveznom live-u.

Zatim se vozimo do MANASTIRA SVETOG NAUMA, mesta koje odiše izuzetnom duhovnošću i koje krije ostatke jednog od najvećih pravoslavnih svetitelja. Imaćemo priliku da se umijemo stakleno providnom vodom Crnog Drima, kao i da se podružimo sa domaćim paunovima.

Sledi povratak i uživanje u ostatku poslednje večeri uz jezero i T'gu za jug.

02.01.2024. OHRID - SVETI NIKOLA ŠIŠEVSKI - KANJON MATKA - SKOPLJE - BEOGRAD - NOVI SAD

DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 300M
TEŽINA: SREDNJA

U jutarnjim časovima pakujemo stvari u autobus i krećemo natrag, sa neizostavnom jutarnjom pauzom za čuvene mekike na Straži.

Put nas vodi do brane na reci Treski, koju ćemo preći, nakon čega se penjemo ka MANASTIRU SVETI NIKOLA ŠIŠEVSKI, vešto skrivenom među stenama sa odličnim pogledom ka kanjonu Matka.

Posle spusta i prelaska brane, krećemo se stazom kroz KANJON MATKE, po laganom ravnom terenu okruženi okomitim liticama i bistrom jezerskom vodom.

Nakon završene šetnje sledi kratka vožnja do SKOPLJA, gde ćemo imati priliku da uživamo u čarima Makedonske prestonice i spremimo se za lagani povratak prema Beogradu i Novom Sadu.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA

-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju prevoz, smeštaj (3x noćenje), vođenje i čitavu organizaciju)

- Krstarenje je opciono i plaća se 10e

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

ŠTA PLANIRAMO?

Još jedan zimski vikend je pred nama, čeka nas ponosna šuma zimskih boja, a takođe i ozbiljna katarza. Šetaćemo uz potoke, pregaziti ih, upijati te prirodne krasote... A možda vidimo i ponekog jelena. Sve je moguće u prirodi.

ŠTA OBILAZIMO?

CEPTOR ANDREVLJE - UGLJARSKI POTOK - GRGUREVAČKA PEĆINA - PAPRATSKI DO - PAPRATSKI POTOK - CEPTOR ANDREVLJE

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK OD KONGRESNOG CENTRA CEPTOR ANDREVLJE, U SUBOTU 13.01.2024. U 09:00 H.

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju počinjemo od odmarališta CEPTOR na ANDREVLJU. Odmah u startu se spuštamo do UGLJARSKOG POTOKA, koji će nas momentalno opiti svojom lepotom. Njegov tok pratimo kao hipnotisani, povremeno prelazeći sa jedne na drugu obalu sa konstantnim usponom, dugim oko 5.1 km.

Uskoro izbijamo na partizanski put i koristimo priliku da spomenemo GRGUREVAČKU PEĆINU, jednu od najpoznatijih na Fruškoj gori, u koju je pristup danas nemoguć, te se stoga tu nećemo previše zadržavati. Nastavljamo stopama partizana kako bismo savladali ovu deonicu dugačku 2 km.

Sa glavnog puta, odvajamo se desno ka zoni poznatoj pod nazivom PAPRATSKI DO. U početku pratimo ogradu iza koje se vrši uzgoj evropskog jelena u nadi da će neki od njih prići ogradi i obradovati nas svojim prisustvom.

Spuštamo se dalje do PAPRATSKOG POTOKA gde ćemo uživati u predivnoj četinarskoj šumi. Ubrzo nakon toga sledi još jedan uspon i nastavak staze nazad ka početnoj tački. Ovaj deo šetnje je dugačak oko 7.4 km.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

- Dužina projektovane putanje je 14.5 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 6 sati pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih pauza, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

- Ako idete sopstvenim prevozom, potrebno je da pređete most Slobode i nakon tunela idete odmah desno, posle toga na semaforu pravo. Tim putem se vozite samo pravo do sela Čerević. U selu imate skretanje levo i tablu kao hotelu Ceptor, nakon skretanja put vas direktno vodi do početne tačke.

- Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu

- Minimalno 1l vode, a obično i više

- Udobne i jake patike sa kramponima

- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno

- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

- POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu

- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.

- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

- Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

ŠTA PLANIRAMO?

Iskoristićemo još jednu sjajnu priliku da skupa napravimo ponovo taj prelepi Iriški đir! Manastiri Staro i Novo Hopovo, Beli kop, Spomenik slobode, Vidikovac na Vencu, predivne šumske staze uz potoke, izvori, idila...

ŠTA OBILAZIMO?

IRIŠKI VENAC - LIPOVE KASKADE - NOVO HOPOVO - STARO HOPOVO - BELI KOP - SPOMENIK SLOBODE - VIDIKOVAC NA VENCU - IRIŠKI VENAC

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK JE U NEDELJU 14.01.2024. U 9 H OD INFO CENTRA NACIONALNOG PARKA FRUŠKA GORA, NA IRIŠKOM VENCU

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Okupljanje i polazak na raskrsnici na Iriškom vencu. Šetamo lagano nizbrdo, kroz gustu šumu, prolazimo deonicu od 3.2 km. Usput nailazimo na simpatične slapove po imenu Lipove kaskade, a par stotina metara nakon izlaska iz šume iznenađuje nas dragulj Fruške gore, MANASTIR NOVO HOPOVO.

Mesto u kome se Dositej Obradović školovao pre odlaska u Beč. Čućemo priče o ne tako umerenom životu monaha toga doba, kao i o Teodoru Tironu, prvobitnom zaštitniku Venecije čiji se ostaci kriju u samom manastiru.

Nakon pauze u manastiru, preko poljana i livada šetamo 2.4 km ka njegovom starijem bratu, simpatičnom manastiru STARO HOPOVO.

Posle kratke pauze, obilazimo jedan od mnogih kamenoloma Fruške gore BELI KOP, koji se nalazi u blizini samog manastira. Sipaćemo vodu na manastirskom izvoru, a po želji i sumpornom koji se nalazi u blizini. Spremni smo za uzbrdicu koja nas ubrzo nakon toga očekuje.

Još 2.7 km većim delom uzbrdice i stižemo do monumentalnog podsetnika na neke stare velike pobede. Najveći spomenik Fruške Gore, velelepni SPOMENIK SLOBODE.

Odavde imamo svega 600 m do novoizgrađene platforme, koja predstavlja VIDIKOVAC NA VENCU. Posle ovog nas očekuje 1.5 km šetnje po laganom terenu do početne tačke.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Totalna dužina rute je 10.5 km i biće nam potrebno oko 5 sati sa nekoliko usputnih pauza. Maršruta je savršena za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?

- Ako idete sopstvenim prevozom iz pravca Novog Sada potrebno je da pređete most Slobode i pratite put do raskrsnice na kojoj je potrebno da skrenete desno. Nakon ovoga, put vas vodi kroz šumu uzbrdo. Na kraju uzbrdice se nalazi raskrsnica na kojoj je okupljanje.

- Nijedan gradski prevoz ne vozi do ove lokacije, tako da je jedini mogući način dolaska na početnu tačku kolima. Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu

- Minimalno 1l vode, a obično i više

- Udobne i jake patike sa kramponima

- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno

- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

- POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu.

- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.

- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

- Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

ŠTA PLANIRAMO?

Nakon mnogih dugih, inspirativnih šetnji, koje smo do sada organizovali kojekuda, vreme je da se vratimo korenima, a naši koreni vode od Fruške gore, rakovačkoga kraja, mesta gde je sve počelo našom prvom šetnjom. Dugo nismo prošli ovim divnim potezom koji uokviruju manastir Rakovac, Beli majdan i isposnica u kamenu, jedina na teritoriji Vojvodine. Prođimo stazama isposnika, koje su pre nas monasi bogobojažljivo gazili, a mi to radimo odvažno, isključivo uz osmeh, kroz sreću...

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR RAKOVAC – BELI MAJDAN – ISPOSNICA U KAMENU – MANASTIRSKI VINOGRAD – MANASTIR RAKOVAC

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK KOD MANASTIRA RAKOVAC U SUBOTU 20.01. U 09:00 H.

TAČNA LOKACIJA POČETNE TAČKE: Manastir Rakovac

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Na samom početku rute očekuje nas oko 450m konstantnog uspona do naše prve atrakcije - kamenoloma BELI MAJDAN. Tu ćemo napraviti i prvu pauzu, kako bismo se okrepili I čuli nešto o skoro hiljadugodišnjoj istoriji ovog mesta.
Nakon toga nas očekuje oko 2km duga deonica, od koje prvu trećinu puta čini konstantna uzbrdica, a preostale dve podrazumevaju laganu šetnju do jednog od najskrovitijih dragulja Fruške gore - ISPOSNICE SVETOG ĐORĐA, isklesane u steni. Jednu od specifičnosti ovog lokaliteta čine mnogobrojni natpisi na staroslovenskom koje su lokalni monasi ostavljali nakon svog boravka u isposnici tokom nekoliko vekova, koliko uopšte postoji.
Od isposnice nas očekuje oko 1.7 kilometara šetnje preko manastirskih vinograda, natrag do Rakovačkog manastira.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 5 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 3 časa pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih pauza, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

- Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, na prvom isključenju idete desno, nakon čega stižete na semafor na kome nastavljate pravo i tako kako vas put vodi sve do table koja vas obaveštava da je levo skretanje ka Rakovcu. Nakon tog skretanja imate još par minuta vožnje do manastira koji će vam se ukazati sa leve strane, parking se nalazi odmah ispred kapije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
- Minimalno 1l vode, a obično i više
- Udobne i jake patike za šetnju
- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u našim šetnjama smete pojesti bez griže savesti
- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
- Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne
- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-down