+381 (0)64 37 57 891

RTANJSKA ČAJANKA by Hiking tour Serbia

Tip: Višednevna tura
Datum polaska: 20.01.2024.
Vreme polaska: 05:00h
Dužina trajanja: 2 dan(a)
Mesto polaska: Novi Sad, Beograd
Odredište: Rtanj, Lazarev kanjon
Kotizacija: 4.500 rsd

Dragi drugari,
sa zadovoljstvom vam predstavljamo inovativnu ideju koja će učiniti planinarenje još pristupačnijim i uzbudljivijim. Spremni smo da promenimo način na koji organizujemo hajking ture i omogućimo vam da uživate u njima na potpuno nov način!
Naša ideja je jednostavna - organizujemo odlazak na hajking ture privatnim vozilima, gde će učesnici deliti troškove puta u skladu sa mestom polaska. Bez obzira da li krećete iz Beograda ili Novog Sada, ova opcija omogućava vam da smanjite troškove prevoza i uživate u druženju.
Najbolje od svega je što će cena hajking ture biti odvojena od troškova prevoza, što znači da ćete moći da prilagodite svoj budžet i odaberete ture koje su vam najprivlačnije. Ovakav koncept omogućava vam da istražujete različite planinske vrhove, predele i staze, u skladu sa vašim interesovanjima i mogućnostima

ŠTA PLANIRAMO?

Jednom smo pili Rtanjskoga čaja nakon uspona na Šiljak i poželeli smo to činiti opet i opet. Ponovili bismo i prezanimljivi Lazarev kanjon, plavetnilo Grze da se u njemu zaluta, ponovo bismo u predvečerje osvajali taj Soko Grad. Za one koji su bili i opet bi, za sve vas koji niste još uvek bili, a toliko puta ste tražili, ponovili bismo ovu avanturu rado. I hoćemo.

UKRATKO

RTANJSKA ČAJANKA

DATUM: 20.-21.01.2024.

‼️ PRIJAVE DO 15.01. ‼️

KOTIZACIJA: 4.500 RSD (Uključeno: smeštaj, vodjenje i organizacija) + Troškovi goriva (nisu uključeni)

 

KOJI JE PROGRAM?

20.01.2024. NOVI SAD - BEOGRAD – LAZAREV KANJON – SOKOBANJA

DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 400m
TEŽINA: SREDNJA

Polazak iz NOVOG SADA i BEOGRADA u ranim jutarnjim časovima.

U ranim jutarnjim časovima očekuje nas dolazak do Lazareve pećine, odakle krećemo u obilazak LAZAREVOG KANJONA. Jedna od najskrovitijih i najdivnijih atrakcija u Srbiji, bespravedno zapostavljena, nemarno ušuškana, do sada solidno očuvana tajna. Poprilično neistražen iznutra, mističan i gotovo nedohvatljiv, nešto najpribližnije džungli u Srbiji.

Tura počinje ulaskom u sam kanjon blizu Lazareve pećine i penjemo se na jedan od mnogih, a po mnogima najlepši vidikovac KOVEJ. Tamo imamo priliku da uživamo u veličanstvenom pogledu, uz mogućnost ručka u restoranu. Nakon okrepljenja, vraćamo se natrag ka polaznoj tački.

Sledi odlazak i smeštanje u SOKOBANJI. Ova banja sa poznatim termomineralnim izvorima, danas broji oko 8.000 stanovnika, a postala je poznata još za vreme vladavine Miloša Obrenovića.

 

21.01.2024. SOKOBANJA – RTANJ – USPON NA ŠILJAK – VRELO GRZE – BEOGRAD – NOVI SAD

DUŽINA RUTE: 15km
VISINSKA RAZLIKA: 1000m
TEŽINA: ZAHTEVNA

U jutarnjim časovima spakovaćemo stvari i krenuti ka selu RTANJ. Vreme je za izazov...

Standardni uspon krećemo SA JUŽNE STRANE planine. Konstantno je penjane do vrha ŠILJAK, u početku prolazimo kroz šumovite predele, a nakon toga je brisani prostor, pašnjaci i krš, bez ijednog izvora na putu.

Nakon što osvojimo čuvenu rtanjsku piramidu i odmorimo, za povratak ćemo koristiti istu stazu kojom smo se i popeli, tako da nas očekuje spust natrag.

Kada se spustimo natrag u selo možda nam se ukaže i mogućnost za okrepljenjem toplom šoljom Rtanjskog magičnog čaja koji vraća u život.

Očekuje nas još jedno stajanje u blizini fantastičnog VRELA GRZE, uz mogućnost kraće šetnje kako bismo se divili ovom prirodnom fenomenu. Nakon toga pauza za večeru, pa nam ostaje još samo da se vratimo ka početnim tačkama u Beogradu i Novom Sadu, što će biti u kasnim večernjim satima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu, a u busu su propisane, stoga nemojte se nikako libiti da ih nosite.

- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.

- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.

- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2024. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA

-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju smeštaj, vođenje i čitavu organizaciju.

- Prevoz NIJE uključen i on se dodatno plaća u zavisnosti od broja učesnika

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja.

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati smeštaj ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- U slučaju otkazivanja ili nepojavljivanja povrat novca nije moguć

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right