+381 (0)64 37 57 891

HEJ, SLOVENCI! by Hiking tour Serbia

Tip: Višednevna tura
Datum polaska: 14.02.2024.
Vreme polaska: 23:00h
Dužina trajanja: 4 dan(a)
Mesto polaska: Beograd, Novi Sad
Odredište: Slovenija
Kotizacija: 139 eura
ŠTA PLANIRAMO?
Slovenija.... Uvek inspirativna! Pogotovo u tom nekom zimskom idiličnom izdanju! Divimo se njenim alpskim vrhovima, upoznajmo njene vodopade, neka slika Bleda nikada ne izbledi iz našeg sećanja!
UKRATKO
HEJ, SLOVENCI!
DATUM: 14.02.2024 - 19.02.2024.
‼️PRIJAVE DO 10.02.2024.‼️
KOTIZACIJA: 139e (UKLJUČENO: prevoz, 3x noćenja u okolini Bleda, organizacija, 2 hajka)
SMEŠTAJ: PANSION KREK
PROŠIRENJE: GROM APARTMENTS
KOJI JE PROGRAM?
14-15.02.2024. BEOGRAD - NOVI SAD - BLED - VELIKA I MALA OSOJNICA
DUŽINA RUTE: 9km
VISINSKA RAZLIKA: 200M
TEŽINA: SREDNJA
Polazak 14.02.2024. u 23:00 h iz BEOGRADA sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35), u 00:15 iz NOVOG SADA sa stajališta za turističke autobuse na Sentandrejskom putu (ispred nove autobuske, iza Nisove pumpe). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Bledu uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U jutarnjim časovima pristižemo na jezero BLED i počinjemo sa hajkom . Već od samo starta bićemo opijeni samom lepotom bledskog grada i njegovog stakleno providnog jezera. U početku se penjemo šumskom stazom, koja nas vodi ispod Bledskog zamka, a potom spušta na obalu jezera.
Potom prateći obalu jezera prolazimo pored kajakaškog kluba platformama uz samu vodu, odvajamo se u šumu i krećemo uspon ka VELIKOJ I MALOJ OSOJNICI . Vrhovi sa kojih se pruža savršen pogled na zimsku idilu Bledskog jezera!
Opijeni lepotom spuštamo se opet uz jezero i završavamo krug prateći njegovu obalu.
Ostaje nam samo još da pojedemo jednu čuvenu blejsku kremšnitu, malo prošvrljamo po gradu i uputimo se ka smeštaju na zaslužen odmor!
16.02.2024. BLED - DONJI MARTULJŠKI VODOPAD - SLAP PERIČNIK (OPCIONO)
DUŽINA RUTE: 3km + 7km
VISINSKA RAZLIKA: 100M +100m
TEŽINA: LAKA + LAKA
U prepodnevnim časovima vozimo se do malenog sela Martuljek, odakle počinjemo hajk do DONJEG MARTULJAŠKOG VODOPADA. Očekuje nas ležerno praćenje bistre vode martuljaške, preko veličanstenog kanjona, bajkovitom šumom, do ovog impozantnog kaskadnog vodopada, čiji prvi slap pada sa visine od 29 metara i nastavlja svoj tok putem još jednog 25 metara visokog slapa...
Očekuje nas kratka vožnja i hajk do SLAPA PERIČNIK, koji gledan kroz gustu šumu izgleda kao tajno skrovište šumskih vila. Naime on pada sa visine od 60 metara i postoji staza kojom ćemo proći iza vodopada, kroz spomenuto vilinsko skrovište.
Nakon posete ovim divnim vodopadima polako se vraćamo nazad u smeštaj.
17.02.2024. BLED - PLANICA -DOLINA TAMAR - JEZERO JASNA (OPCIONO)
DUŽINA RUTE: 7,5km
VISINSKA RAZLIKA: 100M
TEŽINA: LAKA
U jutarnjim časovima nas očekuje vožnjica do jedne od najpoznatijih ski skakaonica, čuvene PLANICE koja će ujedno biti i početna tačka našeg hajka.
Sledi magično putovanje kroz DOLINU TAMAR okruženu visokim alpskim stenama i prastarim četinarskim drvećem. Šetajući dolazimo do planinarskog doma koji često služi kao početna tačka za neke od najopasnijih Slovenskih vrhova! Ukoliko bude otvoren imaćemo priliku da napravimo pauzu i počastimo se jednom domaćinskom štrudlom, a u slučaju dobrih vremenskih uslova možda čak dodatno prošetamo i do izvora Save Dolinke, ali otom potom...
Nakon hajka sledi kratka vožnja do JEZERA JASNA, poznatog po tome što ima najbistirju vodu u Sloveniji, kada ga budete videli sve će vam biti jasno... Tu ćemo napraviti pauzicu za kaficu i šetanje po jezeru, a onda lagano nazad u smeštaj...
18-19.02.2024. BLED - KRNICA - POKLJUŠKI KANJON - LJUBLJANA - BEOGRAD - NOVI SAD
DUŽINA RUTE: 9km
VISINSKA RAZLIKA: 300m
TEŽINA: SREDNJA
U jutarnjim časovima krećemo put sela KRNICA, koje će biti početna tačka našeg hajka. U samom početku se spuštamo makadamskim putem okruženi četinarskim brdima.
Ubrzo zatim ulazimo u šumu, sa leve strane nam je sušno korito Pokljuke i polako se oko nas pojavljuju vertikalne stene, neke čak do 40 metara visoke. U pitanju je POKLJUŠKI KANJON koji u svakom trenu sve više oduzima dah. Uskoro nailazimo na drvene platforme, koje nas vode kroz pećinski procep na drugu stranu kanjona. U nastavku staze izlazimo iz kanjona preko okolnih brda i pravimo krug.
U povratku je planirana pauza za kafu u LJUBLJANI, nakon koje ćemo se u ranim jutarnjim časovima vratiti za BEOGRAD I NOVI SAD.
ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!
- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.
- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
VAŽNE NAPOMENE!!!
- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2024. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA
-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju prevoz, smeštaj (3x noćenje), vođenje i čitavu organizaciju
- U kotizaciju NISU UKLJUČENI izleti 16.02. vodopadi Martuljek i Peričnik (15e po osobi) , kao i 17.02. Dolina Tamar i jezero Jasna (15e po osobi)
- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja
- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, a samim tim ni povrat novca, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right