+381 (0)64 37 57 891

COOL(AŠIN) by Hiking tour Serbia

Tip: Višednevna tura
Datum polaska: 17.05.2024.
Vreme polaska: 21:00h
Dužina trajanja: 2 dan(a)
Mesto polaska: Novi Sad, Beograd
Odredište: Kanjon Mrtvice, Bjelasica
Kotizacija: 9.000 RSD

ŠTA PLANIRAMO?

 

Ko je jednom video kanjon Mrtvice u proleće ne mora dalje da čita ovaj tekst, zna da ne postoje reči koje ga mogu opisati. Oni koji nisu, zavidimo vam zato što se samo jednom to može prvi put doživeti! Makar na kratko imaćemo osećaj kao da smo u Avataru dok budemo prolazili magičnu šumu obavijenu mahovinom, tu je naravno i ritualno umijanje u plavetnilu jedne od najhladnijih crnogorskih voda, kao i uzbudljiva šetnja putem probijanim kroz vertikalne stene! Naravno to nije sve, prelepa zelena polja Bjelasice i bistra gorska jezera biće šlag na torti ove avanture!

 

UKRATKO

 

COOL(AŠIN)

 

DATUM: 17.05.2024 - 19.05.2024.

 

!!! PRIJAVE DO 13.05.2024.!!!

 

KOTIZACIJA: 9.000 RSD (UKLJUČENO: prevoz, 1x noćenje u Kolašinu ili okolini, organizacija)

 

 

 

KOJI JE PROGRAM?

 

17-18.05.2024. NOVI SAD - BEOGRAD - MEĐUREČJE - DANILOV MOST - KANJON MRTVICE - KAPIJA ŽELJA - MRTVIČKE GREDE - PLAŽA - KOLAŠIN

 

DUŽINA RUTE: 16km
VISINSKA RAZLIKA:300m
TEŽINA: SREDNJA

 

Polazak 17.05.2024. u 21:00 iz NOVOG SADA u 22:15 h iz BEOGRADA .Vožnja ka kanjonu Mrtvice uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.

 

U ranim jutarnjim časovima stižemo do mesta MEĐUREČJE, koje predstavlja polaznu tačku našeg hajka.

 

Već na samom startu nailazimo na kameni DANILOV MOST, ispod čijih lukova huči providna Mrtvica i najavljuje beskonačnu avanturu!

 

Hajk nastavljamo prateći reku, upijajući svu njenu lepotu, diveći se njenim brzacima i slapovima, a ujedno KAPIJA ŽELJA sa svojom magičnom vegetacijom postaje sve bliža. Ovde ćemo imati priliku da uživamo u prizorima sa druge planete, a posebnu draž svemu daje činjenica, da ćemo na jednom posebnom mestu moći da bacimo kamen u vodu i zamislimo želju.

 

Taman kad pomislimo da je ovo mesto potrošilo sve čarolije, dolazimo do MRTVIČKIH GREDA, mesta gde je čuvena JNA sedamdesetihtih godina prošlog veka probila put kroz vertikalne litice stene, kako bi povezala okolna sela. Ovaj deo staze će nam zbog svoje specifičnosti sigurno ostati dugo urezan u sećanje. A nakon prolaska izbijamo na PLAŽU, vešto skrivenu duboko u kanjonu. Ovde planiramo da se okupamo u uvom Crnogorskom rečnom biseru, a potom sledi povratak istom stazom natrag ka početnoj tački.

 

Nakon hajka se vraćamo u autobus i sledi kratka vožnja do Kolašina kako bi se smestili i odmorili...

 

19.05.2023. KOLAŠIN SKI CENTAR – VRH TROGLAVA – VRH ZEKOVA GLAVA – PEŠIĆA JEZERO – BEOGRAD – NOVI SAD

 

DUŽINA RUTE: 15km
VISINSKA RAZLIKA:1000m (550 ako budemo išli žičarom)
TEŽINA: ZAHTEVNA

 

Pakujemo stvari u autobus i vozimo se do SKI CENTRA KOLAŠIN koji će biti početna tačka našeg pohoda na Bjelasicu.

Prvo nas očekuje uspon ka VRHU TROGLAVA sa kog se pruža savršen pogled ka okolnim krševitim dinaridima i pitomim zelenim poljima Bjelasice. Potom nastavljamo ka vrhu ZEKOVA GLAVA koji će nas opet raspamatiti svojim pogledom, ovde ćemo prvi put ugledati i jedno od najvećih jezera ove planine.

Sledi spust ka PEŠIĆA JEZERU savršeno skrivenom u dubini ove crnogorske lepotice. Odmor i relaksacija na jezeru biće i više nego opravdani, s obzirom na to da nas očekuje povratak istom stazom nazad do početne tačke.

Vraćamo se u autobus, pravimo pauzu za ručak i vraćamo se nazad ka BEOGRADU I NOVOM SADU, koji nas očekuje u noći između 19. i 20.05.

 

 

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

 

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
- Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
- Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.
- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
- Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

 

VAŽNE NAPOMENE!!!

 

- Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HTS (MB:28748817) (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2024. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a

-Kotizacija: 4300rsd (Prevoz, ide na račun udruženja prilikom prijave) i 40e (Daje se u toku puta za troškove smeštaja, ulaznice, parkinge i putarine)

- Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja

- Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, a samim tim ni povrat novca, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.

- Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja shodno čl.86. st 3 zakona o turizmu

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right