+381 (0)64 37 57 891

163. pešačka tura ORLOVI RANO ODLETEŠE by Hiking Tour Serbia

Tip: Jednodnevna ture
Datum polaska: 09.03.2024.
Vreme polaska: 09:00h
Dužina trajanja: 1 dan(a)
Mesto polaska: Manastir Beočin
Odredište: Fruška gora
Kotizacija: Donacije/donation

ŠTA PLANIRAMO?

Orlovi sve ređe nadleću šume i polja fruškogorska, deluje kao da su digli krila od svega, napustili čak i Orlove stene... Nastale su pre svega 200 miliona godina, a nekada su ih nastanjivali ovi predivni nebeski vladari.

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR BEOČIN - OSOVLJE - ORLOVE STENE - CRVENI ČOT - MANASTIR BEOČIN

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK U SUBOTU 09.03. U 09:00 H, KOD MANASTIRA BEOČIN

 

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od BEOČINSKOG MANASTIRA prolaskom pored mini verzije Versajskog vrta, napravljene od strane Francuza koji su isti kasnije uređivali.

Staza nas vodi lagano uzbrdo makadamskim putem, koji nas odvaja ka potoku i dovodi do uzbrdice, kojom ćemo se popeti kroz četinarsku šumu ka Dobrom potoku, a onda još dalje ka OSOVLJU i napuštenom hotelu.

Nakon prisećanja o njegovim slavnim danima, nastavićemo uspon ka lokalitetu ORLOVE STENE, do koga imamo negde oko 3,5 km konstantnog uspona. Lokalitet koji je nastao pre čak 200 miliona godina sedimentacijom ispod zemlje, čiji su vrhovi danas iznad površine i predstavljaju svojevrsni vidikovac.

Nakon pauze, krećemo sa povratkom uputivši se ka CRVENOM ČOTU do koga imamo oko 2 km za prehodati. Skromni najviši vrh Fruške gore sa 539 mnv, pretvoren u vojnu bazu i danas ne preterano inspirativan.

Odatle krećemo spust natrag ka manastiru Beočin, predivnom šumskom stazom. Spust je dugačak oko 5 km.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

- Dužina projektovane putanje je 13 KM, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 4-5 SATI, zajedno sa nekoliko kratkih pauza.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

- Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, nastavite kroz Sremsku Kamenicu, Rakovac i kroz novi deo Beočina, a kada se odvojite levo ka Starom Beočinu, put vas vodi samo pravo do manastira.

- Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

- Minimalno 1l vode, a obično i više.

- Udobne i jake patike za šetnju.

- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.

- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.

VAŽNE NAPOMENE!!!

- Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.

- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.

- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

- Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right