+381 (0)64 37 57 891

157. pešačka tura IRIŠKI ĐIR by Hiking Tour Serbia

Tip: Jednodnevna ture
Datum polaska: 14.01.2024.
Vreme polaska: 09:00h
Dužina trajanja: 1 dan(a)
Mesto polaska: Iriški venac
Odredište: Novo Hopovo, Staro Hopovo
Kotizacija: donacije

ŠTA PLANIRAMO?

Iskoristićemo još jednu sjajnu priliku da skupa napravimo ponovo taj prelepi Iriški đir! Manastiri Staro i Novo Hopovo, Beli kop, Spomenik slobode, Vidikovac na Vencu, predivne šumske staze uz potoke, izvori, idila...

ŠTA OBILAZIMO?

IRIŠKI VENAC - LIPOVE KASKADE - NOVO HOPOVO - STARO HOPOVO - BELI KOP - SPOMENIK SLOBODE - VIDIKOVAC NA VENCU - IRIŠKI VENAC

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK JE U NEDELJU 14.01.2024. U 9 H OD INFO CENTRA NACIONALNOG PARKA FRUŠKA GORA, NA IRIŠKOM VENCU

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Okupljanje i polazak na raskrsnici na Iriškom vencu. Šetamo lagano nizbrdo, kroz gustu šumu, prolazimo deonicu od 3.2 km. Usput nailazimo na simpatične slapove po imenu Lipove kaskade, a par stotina metara nakon izlaska iz šume iznenađuje nas dragulj Fruške gore, MANASTIR NOVO HOPOVO.

Mesto u kome se Dositej Obradović školovao pre odlaska u Beč. Čućemo priče o ne tako umerenom životu monaha toga doba, kao i o Teodoru Tironu, prvobitnom zaštitniku Venecije čiji se ostaci kriju u samom manastiru.

Nakon pauze u manastiru, preko poljana i livada šetamo 2.4 km ka njegovom starijem bratu, simpatičnom manastiru STARO HOPOVO.

Posle kratke pauze, obilazimo jedan od mnogih kamenoloma Fruške gore BELI KOP, koji se nalazi u blizini samog manastira. Sipaćemo vodu na manastirskom izvoru, a po želji i sumpornom koji se nalazi u blizini. Spremni smo za uzbrdicu koja nas ubrzo nakon toga očekuje.

Još 2.7 km većim delom uzbrdice i stižemo do monumentalnog podsetnika na neke stare velike pobede. Najveći spomenik Fruške Gore, velelepni SPOMENIK SLOBODE.

Odavde imamo svega 600 m do novoizgrađene platforme, koja predstavlja VIDIKOVAC NA VENCU. Posle ovog nas očekuje 1.5 km šetnje po laganom terenu do početne tačke.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Totalna dužina rute je 10.5 km i biće nam potrebno oko 5 sati sa nekoliko usputnih pauza. Maršruta je savršena za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?

- Ako idete sopstvenim prevozom iz pravca Novog Sada potrebno je da pređete most Slobode i pratite put do raskrsnice na kojoj je potrebno da skrenete desno. Nakon ovoga, put vas vodi kroz šumu uzbrdo. Na kraju uzbrdice se nalazi raskrsnica na kojoj je okupljanje.

- Nijedan gradski prevoz ne vozi do ove lokacije, tako da je jedini mogući način dolaska na početnu tačku kolima. Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu

- Minimalno 1l vode, a obično i više

- Udobne i jake patike sa kramponima

- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno

- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

- POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu.

- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.

- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

- Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right