+381 (0)64 37 57 891

156. pešačka tura PAPRATSKI DOPING by Hiking Tour Serbia

Tip: Jednodnevna ture
Datum polaska: 13.01.2024.
Vreme polaska: 09:00h
Dužina trajanja: 1 dan(a)
Mesto polaska: Ceptor Andrevlje
Odredište: Fruška gora
Kotizacija: donacije

ŠTA PLANIRAMO?

Još jedan zimski vikend je pred nama, čeka nas ponosna šuma zimskih boja, a takođe i ozbiljna katarza. Šetaćemo uz potoke, pregaziti ih, upijati te prirodne krasote... A možda vidimo i ponekog jelena. Sve je moguće u prirodi.

ŠTA OBILAZIMO?

CEPTOR ANDREVLJE - UGLJARSKI POTOK - GRGUREVAČKA PEĆINA - PAPRATSKI DO - PAPRATSKI POTOK - CEPTOR ANDREVLJE

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK OD KONGRESNOG CENTRA CEPTOR ANDREVLJE, U SUBOTU 13.01.2024. U 09:00 H.

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju počinjemo od odmarališta CEPTOR na ANDREVLJU. Odmah u startu se spuštamo do UGLJARSKOG POTOKA, koji će nas momentalno opiti svojom lepotom. Njegov tok pratimo kao hipnotisani, povremeno prelazeći sa jedne na drugu obalu sa konstantnim usponom, dugim oko 5.1 km.

Uskoro izbijamo na partizanski put i koristimo priliku da spomenemo GRGUREVAČKU PEĆINU, jednu od najpoznatijih na Fruškoj gori, u koju je pristup danas nemoguć, te se stoga tu nećemo previše zadržavati. Nastavljamo stopama partizana kako bismo savladali ovu deonicu dugačku 2 km.

Sa glavnog puta, odvajamo se desno ka zoni poznatoj pod nazivom PAPRATSKI DO. U početku pratimo ogradu iza koje se vrši uzgoj evropskog jelena u nadi da će neki od njih prići ogradi i obradovati nas svojim prisustvom.

Spuštamo se dalje do PAPRATSKOG POTOKA gde ćemo uživati u predivnoj četinarskoj šumi. Ubrzo nakon toga sledi još jedan uspon i nastavak staze nazad ka početnoj tački. Ovaj deo šetnje je dugačak oko 7.4 km.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

- Dužina projektovane putanje je 14.5 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 6 sati pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih pauza, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

- Ako idete sopstvenim prevozom, potrebno je da pređete most Slobode i nakon tunela idete odmah desno, posle toga na semaforu pravo. Tim putem se vozite samo pravo do sela Čerević. U selu imate skretanje levo i tablu kao hotelu Ceptor, nakon skretanja put vas direktno vodi do početne tačke.

- Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

- Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu

- Minimalno 1l vode, a obično i više

- Udobne i jake patike sa kramponima

- Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti

- Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni

- Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno

- Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

- POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu

- Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.

- VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.

- Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.

- Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

- Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.

- Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

PRIJAVI SE NA OVU TURU
Sva prava zadržana © Hiking Tour Serbia
Dizajnirao i napravio Nikola Rajić
crossmenuchevron-downarrow-right